• ѕробиотици ProLact - космическите храни | —офи€: 088 5205153 | ѕловдив: 032/621902

Ќовини

»стината за мл€кото
  • 27.04.2015

»стината за мл€кото

»нтервю с проф. Ќикола јлександров за предаването «дравето отблизо по ЅЌ“

ѕрез последните години една от най-възхвал€ваните напитки предизвика множество противоречиви мнени€ относно това тр€бва ли да € консумираме. ѕр€сното мл€ко! ѕо€виха се твърдени€, че то е абсолютно излишно за възрастните и дори може да ни навреди.  ъде е истината и наистина ли тр€бва да изхвърлим от хладилника си млечните продукти? «а това ще говорим с проф. Ќикола јлександров, създател€т на един от първите пробиотици у нас. ѕреди това вижте малко повече по темата.

ѕр€сното мл€ко Ц за него можете да срещнете наистина противоречиви мнени€, особено през последните години. ќпредел€но е като неизменен източник на калции от едни, до Дхрана за добичетатаУ от други. Ќо нека да видим на какво се дължи това. ќт гледна точка на физиологи€та на храненето, високата биологична стойност на мл€кото се дължи преди всичко на негови€ многообразен и балансиран състав.

ћл€кото е не само хранителен продукт, но е и защитен фактор. –ол€ за това игра€т ценните хранителни вещества, които то съдържа Ц белтъчини, минерални соли, витамини, имуноглобулини, антигени и т.н. Ќа всички ни е известно, че мл€кото и млечните издели€ са най-добри€т източник на лесно усвоим калций. ј този минерал е от съществено значение и за костите, и за зъбите. ќсвен това понижава кръвното нал€гане.

ƒругите необходими вещества, които този ценен продукт съдържа, са фосфор и витамин D. ¬ мл€кото може да се открие и цели€т спектър на витамините като най-гол€мо е значението му като доставчик на витамин ¬2.

ѕротивниците му обаче са на мнение, че мл€кото може да причини доста бели в човешки€ ни организъм и не е подход€що за консумаци€ от големи хора.  ато техен аргумент е, че ние сме единствени€т вид, който се храни с чуждо мл€ко. —ъществуват теории, че мл€кото достав€ на мъжки€ организъм естрогени, а те категорично повишават риска от инфаркт и сърдечни проблеми. —ъщо така се твърди, че 70% от населението на «ем€та губи ензима, който разгражда лактозата още след 5 годишна възраст. ѕо този начин организмът ни губи способността да разгражда мл€кото. ƒруг основен проблем е, че част от хората имат алерги€ към млечни€ белтък, което може да причини сериозни проблеми.

 ъде е истината за мл€кото и наистина ли тр€бва да изхвърлим от хладилника си всички млечни продукти ще разберем в студиото на "«дравето отблизо".

© ѕроЋакт “рейд ≈ќќƒ 2004-2024. ¬сички права запазени!
ќфициален разпространител за Ѕългари€ на пробиотици ProLact