• Пробиотици ProLact - космическите храни | София: 088 5205153 | Пловдив: 032/621902

Магнитотерапия

Магнитотерапия

История на магнитотерапията

Клеопатра, носеща магнитна лентаВъпреки че магнитите се използват отскоро в медицината, магнитотерапията се използва за лечение и възстановяване от хиляди години. Много от древните цивилизации са използвали лечебните свойства на магнитите. Най-ранните данни за използването на магнитотерапията за лечение е Жълтата императорска книга по вътрешна медицина - китайски текст датиращ от 2000 г. пр. н. е., описваща как прилагането на магнитни камъни може да коригира дисбаланса на "Ци" или живата сила. Египетски документи показват че древните египетски лечители са използвали много от терапевтичните свойства на магнетизма - добре известна е историята за Клеопатра, която редовно използвала магнитни бижута и носела лента с вградени магнити около челото си за да запази своята младост. Други древни цивилизации, за които е известно че са използвали магнитотерапията са индийците, арабите и евреите.

Известно е че древните гърци също са използвали магнити с терапевтична цел. Великият философ Аристотел и бащата на съвременната медицина Хипократ описват терапевтичните свойства на естествената магнитна руда. Около 200 г. пр. н. е. известният гръцки терапевт Гален открива, че ествените магнити могат да намалят болката причинена от различни видове болести.

Има документирани много източници от древността описващи лечебните свойства на магнито-терапията. През I в. от н. е. китайски лечители започнали да описват резултатите върху здравето на човека при промяна на магнитното поле на земята, използвайки много чувствителен компас с който наблюдавали леките отклонения. Документ от неизвестен автор от 752 г. от н. е. озаглавен "Рецепта за хиляда дуката" описва: "Сложете магнитен прах върху рана за намаляване на болката и спиране на кървенето". По-късни документи разкриват че магнитите са били използвани за различни лечебни цели: за увеличаване силата на мускулите и костите, ставни болки, подобряване състоянието на бъбреците и лечение на очите. Около 1000 г. от н. е. персийски лечител документира използването на магнити за подпомагане при различни състояние като мускулни спазми и болезнени възпаления.

В началото на XVI-ти век след многобройни положителни резултати много европейски лекари и учени започват изучаването на магнитите и тяхното приложение за терапевтични и лечебни цели. През 1530 г. известният лечител Парацелсус документира многобройни успешни опити за лечение използвайки магнитно поле. Парацелсус по-късно е освободен като професор по медицина в университета в Базил, заради увереността си че религиозните догми, трябва да бъдат заместени от науката. Максимилиан Хел - йезуитски свещенник, отдава живота си в изучаването на математиката и астрономията. Той става преподавател по математика в Клаусенберг и избран за директор на имперската обсерватория във Виена през 1755 г. По това време производството на мощни магнити е започнало и те са били детайлно изследвани от високо уважаваният Хел. Той лекувал пациентите си с магнити в различни форми отговарящи на областта от тялото, която изисква лечение. През XVIII век, лекар на име Месмер пише своята дисертация на тема магнетизма, която в последствие става основополагаща за магнитотерапията в западната култура.

Броят на изследванията на магнитните върху човешкия организъм продължил да се увеличава, включвайки първото детайлно изследване на историята на магнитотерапията проведено през 1777 г. от Абот Ленобъл от френското кралско общество по медицина. Той изработил и тествал различни магнити, препоръчвайки прилагането им като магнитни гривни и кръстове прикрепяни към китката или гърдите. Ленобъл извършил 48 изследвания с използване на магнитотерапия включително лекуване на зъбобол, ревматичен артрит, напрежение, стомашни болки, конвулсии, както и много други. Допълнителни изследвания и доклади са проведени от Ейдам през 1843, Чарот и Ренард през 1878, Уестфал и Гангии през 1878, Мюлер през 1879, Бенедикт и Дроздоз през 1879, Бенедикт през 1885 и Куинан през 1886 г.

През 50-те години на XX век са извършени множество изследвания в Япония, които демонстрират колко ефективни са магнитните полета за лекуването на различни проблеми и множество лекарски доклади са публикувани през този период. Магнитните огърлици и гривни се продават в Япония, Европа и Китай за освобождаване от болката във врата, раменете, гърба, както и за подобряване на кръвообращението. Много пациенти разказват за намаляване на болката при артрит и обездвижване. В интерес на истината много магнитни устройства продавани в Япония са регистрирани в японското министерство на здравеопазването като медицински устройства. За да получат такава регистрация, устройствата трябва да преминат клинични тестове в акредитирани здравни заведения за проверка на тяхната ефективност. Повечето от японските магнитни устройства са би-полярни - като се използват както северния, така и южния полюс за лечение.


Неодимови магнити

Естествена магнитна рудаНеодимът е химичен елемент от периодичната таблица под номер 60 и индекс Nd, намиращ се в частта на лантанидите (или секцията съдържаща редки метали). Пълната химична формула на неодимовите магнити е NdFeB, като неодимът е само един от необходимите елементи, но поради това че се съдържа в най-голямо количество е възприето този тип магнити за краткост да се наричат просто неодимови магнити. Другите важни части са желязо (Fe) и малки количества бор (B).

Гаус е мерна единица, която казано на обикновен език измерва силата на магнитното поле, както и колко силно поле е необходимо за да може един магнит да бъде демагнетизиран. Мерната единица гаус е кръстена на математика Карл Фридрих Гаус. Колкото повече гауса е един магнит толкова по-силно е действието на магнитното му поле. Например магнитите в нашите бижута са 2500 гауса на повърхността, магнитното поле на земята е 0,5 гауса, а магнитчетата, които лепим по хладилниците си са 10 гауса. Комбинирането на повече от един магнит не повишава магнитното поле, т.е. два магнита със сила 1000 гауса например поставени непосредствено един до друг генерират магнитно поле от 1000 гауса, а НЕ 2000 гауса! Колкото е повече гауса е един магнит, толкова по-силно е неговото действие и толкова по-навътре прониква магнитното му поле в тялото. Важно е да се знае че много често в различни реклами се рекламират магнити със сила от примерно 20000 гауса, което е подвеждане, защото това е силата на магнита в ядрото му, а не на повърхността му. По този начин магнит със сила 20000 гауса в ядрото си би бил например само 1000 гауса на повърността, което всъщност не е толкова много.

Магнитното поле също така може да се измерва и с мерната единица тесла. Конвертирането от гаус в тесла е много просто - необходимо е просто да "преместите" десетичната запетая с 4 позиции наляво - например 10000 гауса = 1 тесла.


Какво прави неодимовите магнити по-добри от обикновенните магнити?

Неодимовите магнити са по-малки и по-здрави от другите видове магнити, като същевременно запазват магнетичните си свойства в продължение на хиляди години. Неодимовите магнити, които използваме в нашите продукти губят само 1% от своето магнитно поле на всеки 100 години, като в същото време са многократно по-мощни (2500гауса) от другите видове магнити, в сравнение с размерите си.

С цел допълнително подобряване на лечебните свойства всички използвани от нас магнити са позлатени с чисто злато, поради това че то е най-добрият естествен проводник и не предизвиква никакви алергични реакции при допир с кожата, с което е придобило широкото си рапространение в медицината и зъболечението, за разлика от по-често използванато никелово покритие, което може да доведе до тежки алергии при някои хора, или медта, която предизвиква нежелано оцветяване в зелен цвят на кожата при контакта с нея.

Всеки от магнитите ни има два полюса - северен и южен. Северният полюс се използва най-често заради лечебните си свойства, именно заради това всичките ни магнити са ориентирани със северният си полюс към тялото.


Приложение на магнитотерапията

Европейските и американските учени получават добри резултати при използването на електромагнитни полета за лекуването, както на язва, така и на сериозни изгаряния. Меките тъкани, костите и ставните връзки реагират най-добре при лечение с магнитни полета. В Русия лекарите рутинно използват магнити за ускоряване на лечението след операции, за подобряване на циркулацията и за заздравяване на костите. Д-р Джак Принс - американски зъболекар успешно прилага магнити на акупунктурни точни за намаляване на кръвотечението и болката. Той открил, че магнитите допринасят за мигновенното намаляване и дори спиране на хроничните болки в челюстта, както и при главоболия и зъбобол.

Воденето на модерен начин на живот най-често включва пребиваване в сгради с високо съдържание на метал, който намалява естествените магнитни сили генерирани от земното ядро и това води до така нареченият синдром на магнитен дефицит (MFDS), дефиниран от д-р Накагава. Това е състояние, чиито симптоми се изразяват в безсъние, умора, обездвижване и болки в раменете, гърба, врата, гърдите, главоболие, апатия. Най-често тези симптоми се предизвикват от намаленото излагане на естествените магнитни сили. Ето защо неодимовите магнити вградени в нашите сребърни бижута ще ви помогнат да регулирате вашият магнитен дефицит.

Научно действието на магнитите може да бъде обяснено по следният начин: при нараняване независимо дали от артрит, скъсан мускул или друго състояние, мястото обикновенно се "обгражда" от инфекция, или казано по друг начин се повишава киселиността на мястото (намалява се pH - нормалното ниво на pH на тялото е 6.0 - 6.8). Увеиличаването на кислорода и кръвният поток увеличават алкалността. Това неутрализира киселиността, позволявайки на тялото да започне самостоятелно възстановителните си дейности. Използванте на магнити просто позволява на организма по-лесно и по-бързо да достигне до състоянието в което да може самостоятелно да се справи с проблемната област. След като областта е детоксикирана, започва действието на магнитите. Поради това че кръвтта в тялото ни циркулира постоянно, тя периодично преминава през мястото където е поставен магнита върху кожата. В това магнитно поле йоните в кръвта, променят състоянието си и започват да бъдат привличани от магнита, като атомните частици започват да се въртят вътре в клетката (познато като ефекта на Хел). Това включване кара тялото да стимулира собственият си бета-ендорфин (система в тялото за намаляване на болката). Като цяло очакваният ефект е "издължаване" и релаксация на тъканите. Северният полюс е именно този, който предизвиква успокояване на тялото и се смята че разширява капилярите, което довежда до по-голям приток на кръв и от там на кислород в тази област. Южният полюс на магнитите също може да бъде използван за терапия, но това трябва да се извършва само от лекари-специалисти, защото неправилното или продължително излагане на влиянието на магнитният южен полюс, може да доведе до стрес и да бъде опасно при дългосрочно използване.

В следствие на магнитните сили капилярните стени се отпускат, което довежда до по-голям приток на кислород, чрез увеличената циркулация на кръвта, което води до верижна реакция от метаболитни реакции:

 1. Нивото на pH се нормализира до неутрално, което освобождава кислорода до своята свободна молекулярна форма;
 2. Кислорода се транспортира до клетките за регенерация на тъканите;
 3. Намалява нивото на свободните радикали от енергизиращите ензими (свободните радикали до голяма степен са отговорни за нивото на стреса и стареенето);
 4. Произвежда се енергия от аденозин трифосфата в клетките;
 5. Токсините образуващи се в следствие на метаболизма се изхвърлят от клетките;
 6. Задържането на течности (едема) се намалява.

Обикновенно действието на магнитите може да се усети след около седмица третиране на проблематичното място. Предлаганите от нас продукти съдържат изключителни силни естествени неодимови магнити (2500 гауса на повърхността), като ефекта от тях може да бъде усетен дори след 15 минути използване. Използването на магнитотерапията в комбинация с ествествените пробиотици и синбиотици може да доведе до изключително благоприятни ефекти за вашето здраве, често многократно надвишаващи използването на лекарства на химическа основа. При използването на неодимовите магнити е препоръчително да пиете поне 3-4 чаши вода дневно, за да може да изчистите токсините, които се отделят от клетките по време на действието на магнитите. Ако желаете да изчистите организма си максимално много от отделящите се токсини можете да комбинирате магнитотерапията с пробиотика - Biomilk Hepanorm.

Основни действия на магнитните бижута предлагани от нас:

 • Намаляват болката, повишават мобилността на ставите;
 • Намаляват стреса и депресията;
 • Подобряват съня;
 • Подпомагат възстановяването на нервната система;
 • Възстанояват скъсани сухожилия, мускулни болки и др.;
 • Намаляват синини, охлузвания и подутини;
 • За ускоряване при лечение на спортни трамви;
 • За повишаване на устойчивостта към инфекции;
 • За подобряване на циркулацията на телесни течности и прекомерно прегряване;
 • Изчистват токсичните и ненужните вещества от кръвта - нейонизиран калции, холестерол, мазнини;
 • Стесняват и възстановяват нормалната форма на разширените вени;
 • Ускоряват оздравителните процеси при счупвания на кости, болки в китките и тендовагинит;
 • Намаляват болките в гърба;
 • Намаляват мигрената, болките в главата и болки в зъбите;
 • Оказват благоприятно действие на сексуалността и плодовитостта при мъжете;
 • Намаляват менструалните болки;
 • Спомага за намаляване на болките при раково болни и за третиране на раковите образувания;
 • За повишаване на силата и енергията в организма;
 • За цялостно подобрение на здравето.

Терапията с мощните неодимови магнити, запазващи свойствата си в продължение на хиляди години е идеална еднократна инвестиция във вашето здраве, която може да доведе до по-добър живот за вас, както и намаляване на нуждата от скъпи лекарства и чести посещения на вашият лекар.


Какво трябва да имате в предвид при ползването на магнитите?

Поради силното си магнитно поле генерирано от неодимовите магнити които ползваме, е необходимо да бъдете внимателни при тяхното ползване:

 • Магнитите не бива да се ползват от хора с вграден пейс мейкър;
 • Магнитите не бива да бъдат доближава прекалено близо или поставяни върху електронни устройства използващи магнити - като хард дискове и други устройства с вграден електродвигател или реле, както и не бива да бъдат доближавани до дискети, монитори, телевизори и други подобни устройства, защото това може да влоши тяхното функциониране или да ги повреди;
 • Магнитите е препоръчително да не се ползват от бременни жени - въпреки че не биха увредили плода, все още няма извършени достатъчно тестове в потвърждение на това че няма да се появят отрицателни ефекти при бременност. Същото важи и за деца под 2 годишна възраст;
 • © Дафлорн МЛМ ЕООД 2004-2022. Всички права запазени!
  Официален разпространител за България на пробиотици ProLact