Интервю с проф. Никола Александров за предаването Здравето отблизо по БНТ
През последните години една от най-възхваляваните напитки предизвика множество противоречиви мнения относно това трябва ли да я консумираме. Прясното мляко! Появиха се твърдения, че то е абсолютно излишно за възрастните и дори може да ни навреди. Къде е истината и наистина ли трябва да изхвърлим от хладилника си млечните продукти? За това ще говорим с проф. Никола Александров, създателят на един от първите пробиотици у нас. Преди това вижте малко повече по темата.
Прясното мляко – за него можете да срещнете наистина противоречиви мнения, особено през последните години. Определяно е като неизменен източник на калции от едни, до „храна за добичетата“ от други. Но нека да видим на какво се дължи това. От гледна точка на физиологията на храненето, високата биологична стойност на млякото се дължи преди всичко на неговия многообразен и балансиран състав.
Млякото е не само хранителен продукт, но е и защитен фактор. Роля за това играят ценните хранителни вещества, които то съдържа – белтъчини, минерални соли, витамини, имуноглобулини, антигени и т.н. На всички ни е известно, че млякото и млечните изделия са най-добрият източник на лесно усвоим калций. А този минерал е от съществено значение и за костите, и за зъбите. Освен това понижава кръвното налягане.
Другите необходими вещества, които този ценен продукт съдържа, са фосфор и витамин D. В млякото може да се открие и целият спектър на витамините като най-голямо е значението му като доставчик на витамин В2.
Противниците му обаче са на мнение, че млякото може да причини доста бели в човешкия ни организъм и не е подходящо за консумация от големи хора. Като техен аргумент е, че ние сме единственият вид, който се храни с чуждо мляко. Съществуват теории, че млякото доставя на мъжкия организъм естрогени, а те категорично повишават риска от инфаркт и сърдечни проблеми. Също така се твърди, че 70% от населението на Земята губи ензима, който разгражда лактозата още след 5 годишна възраст. По този начин организмът ни губи способността да разгражда млякото. Друг основен проблем е, че част от хората имат алергия към млечния белтък, което може да причини сериозни проблеми.
Къде е истината за млякото и наистина ли трябва да изхвърлим от хладилника си всички млечни продукти ще разберем в студиото на "Здравето отблизо".
© ПроЛакт Трейд ЕООД 2004-2024. Всички права запазени!
Официален разпространител за България на пробиотици ProLact